Evenementenhal Hardenberg | 20 – 22 september 2024

Electrische camper

Bron: Outbase Campers

Op reis met de elektrische camper, kan dat wel?

Steeds meer reizigers kiezen voor duurzame opties om de wereld te ontdekken. Ook voor de camperaar is er sinds kort een duurzamer alternatief: de elektrische camper. Reizen met een elektrische camper combineert eindeloos avontuur met een groenere levensstijl. Maar kan dat wel? Kun je onbegrensd reizen door Europa of sta je om het uur aan de laadpaal? Laten we eens duiken in de voor- en nadelen en enkele handige tips voor degenen die deze eco-vriendelijke reiservaring willen omarmen.

✅ Milieuvriendelijkheid

Elektrische campers veroorzaken aanzienlijk minder luchtvervuiling en produceren geen schadelijke uitlaatgassen tijdens het rijden. Hierdoor verminderen ze de ecologische voetafdruk van reizigers, wat gewenst is voor het behoud van onze planeet.

✅ Stil en comfortabel

Elektrische motoren zijn over het algemeen stiller dan traditionele verbrandingsmotoren, wat zorgt voor een rustigere en meer ontspannen reiservaring. Bovendien bieden ze soepelere acceleratie, waardoor je meer comfort ervaart tijdens het rijden.

✅ Kostenbesparing op lange termijn

Hoewel een elektrische camper in het begin duurder kan zijn dan een gewone camper, zijn de kosten op de lange termijn vaak lager. Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel. Ook de onderhoudskosten kunnen lager zijn, omdat elektrische motoren eenvoudiger zijn. Stel je rijdt 100 km met de camper. Met een bezinemotor kost je dat €7,50. De dieselmotor is al duurder met een prijs van €7,70 per 100 km. Het rijden met een elektrische camper is het voordeligst. Dit kost je slechts €5 per 100 km. Een stuk goedkoper dus!

Laadpaal voor elektrische auto's


❌ Actieradius

Als we dan toch een nadeel moeten noemen is dat de actieradius. Met een accu van 80% rij je doorgaans 200 km. Toch wordt er door de dealer vaak geadviseerd om bij 180 km de camper al aan de laadpaal te zetten. Voor verre camperreizen is dit soms niet ideaal en daarom is een goede planning vooraf essentieel. Daarom zetten wij een aantal tips op een rijtje zodat jouw reis vlekkeloos verloopt!

 

Tips voor het reizen met een elektrische camper:

📍Plan je reisroute zorgvuldig

Voordat je vertrekt, is het raadzaam om je reisroute zorgvuldig te plannen, inclusief de locaties van laadstations langs de weg. Er zijn verschillende apps beschikbaar die realtime informatie bieden over beschikbare laadpunten en hun compatibiliteit met je camper. Neem bijvoorbeeld de ANWB onderweg app of PlugShare.

🔋Beheer energieverbruik

Maximaliseer de levensduur van de accu door bewust om te gaan met energieverbruik. Denk aan het verminderen van airconditioning (wanneer dit mogelijk is) of andere energie-intensieve apparaten. Daarnaast kun je door het optimaliseren van je rijgedrag de actieradius verbeteren.  

👙 Pak bewust

Hoe zwaarder het gewicht van de camper, hoe sneller de accu leeg zal zijn. Door bewust te pakken en alleen mee te nemen wat je echt benodigd hebt kun je de actieradius verhogen. Een bijkomend voordeel is dat je camper minder rommelig is zodra je minder meeneemt!  

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de elektrische camper en wil je deze graag een keer van dichtbij bewonderen? Dat kan! Op Camperbeurs staan dit jaar camperdealers, verhuurders en bouwers van elektrische campers klaar om al je vragen te beantwoorden. En de eerste namen, die mogen wij alvast verklappen:  

Deel dit bericht

Scroll naar top