Evenementenhal Hardenberg | 20 – 22 september 2024

Met de camper naar Spanje

Met de camper naar Spanje: waar moet ik op letten?

Met de camper op vakantie gaan naar Spanje is een geweldige manier om het land te verkennen. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en kunt genieten van prachtige landschappen en cultuur. Maar voordat je vertrekt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je handige tips voor een zorgeloze camperreis naar Spanje.

Snelheden

De regels voor snelheden verschillen per gewichtsklasse. Bekijk dus voordat je op reis gaat met de camper onder welke gewichtsklasse jouw camper valt.

 

< 3.500 kg

  • Binnen bebouwde kom: 20/30/50 km/h
  • Buiten bebouwde kom: 80 km/h
  • Autosnelwegen: 120 km/h

> 3.500 kg

  • binnen bebouwde kom: 20/30/50 km/h
  • buiten bebouwde kom: 80 km/h
  • autosnelwegen: 90 km/h

Tolwegen

In Spanje zijn veel snelwegen tolwegen, ook wel “autopistas” genoemd. Deze wegen zijn sneller en vaak rustiger dan de gratis snelwegen (autovías), maar je moet wel tol betalen. Bij de tolpoortjes kun je meestal betalen met contant geld, creditcard of via een elektronisch systeem zoals een tolbadge. Zorg ervoor dat je altijd wat kleingeld of een creditcard bij de hand hebt.

Verplicht mee in de camper

Het is voor de camper verplicht om het volgende in de camper te hebben: gevarendriehoek, veiligheidsvest (voor alle inzittenden), reservewiel, thuiskomertje óf bandenreparatieset.

Fietsendrager

Op een fietsendrager achter op een auto, camper of caravan moet je verplicht een reflecterend wit markeringsbord (50×50 cm) met drie rode én drie witte diagonale strepen aanbrengen. Dit geldt ook voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand.

Overnachten

Overnachten in Spanje kan op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Op campercontact staan alle camperlocaties in Spanje overzichtelijk weergegeven.

 

Wildkamperen is soms toegestaan, maar dit verschilt per regio. Kijk dus vooraf goed welke regionale voorwaarden er gelden. In nationale natuurparken geld een geheel kampeerverbod. Overnachten langs snelwegen is wel toegestaan.

Verzekering

Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren bij je hebt, zoals je rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren. Een groene kaart (internationaal verzekeringsbewijs) is ook handig om mee te nemen. Controleer van tevoren of je verzekering dekking biedt in Spanje.

Milieuzones

In sommige steden, zoals Madrid en Barcelona, zijn milieuzones ingesteld. Dit betekent dat je voertuig aan bepaalde emissienormen moet voldoen om de stad in te mogen. Controleer dit van tevoren om boetes te voorkomen. Bekijk deze handige pagina van de ANWB waarin de mileuzones worden uitgelegd.

Reizen naar Spanje met de camper kan een onvergetelijke ervaring zijn. Let goed op de tolwegen, verkeersborden, snelheden en overnachtingsmogelijkheden. Zorg dat je alle benodigde papieren bij je hebt en controleer de milieuzones in steden. Met een goede voorbereiding kun je zorgeloos genieten van je reis door het prachtige Spanje. Buen viaje!

Deel dit bericht

Scroll naar top