Evenementenhal Hardenberg | 20 – 22 september 2024

Hoe ga je bewuster op reis? CamperHomie geeft 5 tips

Hoe ga je bewuster op reis? CamperHomie geeft 5 tips

Vraag jij je wel eens af, hoe je de wereld een handje kunt helpen? CamperHomie wil samen stap voor stap de wereld groener maken. De duurzame kampeerder inspireren is het idee. Met het camperplatform willen ze graag de bewuste (startende) kampeerder verbinden en inspireren.

 

CamperHomie is een camperplatform die vrij kamperen op een moderne, frisse, ecologische manier behandelt. Voor zowel voorbereiding als onderweg als bestemming kan je bij ze terecht. Waar ook ruimte is voor community-input en uitwisseling. Duurzaam kamperen is een breed begrip. CamperHomie spreekt liever over bewustwording. Wanneer men bewust is van het eigen handelen is er al een stap gewonnen.

 

Hierbij geven we graag vijf praktische tips hoe je bewuster op reis kunt.

1. Verminder afval

Neem herbruikbare items mee, zoals herbruikbare waterflessen, servies en bestek. Vermijd wegwerpartikelen en recycle indien mogelijk het afval dat je genereert.

 

Wist je dat je de omgeving waar je kampeert ook een handje kunt helpen? Neem bijvoorbeeld een zak mee als je gaat wandelen. Onderweg kun je vast van alles oprapen, en wie weet ligt er nog gratis geld. Want plastic flesjes en aluminium blikjes kun je tegenwoordig inleveren bij de supermarkt!

2. Gebruik milieuvriendelijke producten

Kies voor biologisch afbreekbare zeep, shampoo en tandpasta om de waterwegen en de omgeving te beschermen. Vermijd producten met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

 

Kies voor lokaal. Dus koop waar je op dat moment bent, bij een kleinere boer en of een dorpswinkel. Zij weten je vaak ook nog eens de leukste plekjes te vertellen.

3. Respecteer de omgeving

Laat geen afval achter en respecteer de natuurlijke omgeving. Blijf op de paden en vermijd het verstoren van dieren en planten. Laat geen vuur branden als er brandbeperkingen zijn en doof je kampvuur altijd volledig. Misschien kun je wel een kapot bankje repareren onderweg?

4. Beperk energiegebruik

Beperk het gebruik van elektriciteit door bijvoorbeeld te kiezen voor energiezuinige verlichting, zoals solar-lampen en zonnepanelen waar mogelijk. Gebruik alleen elektronische apparaten wanneer dat nodig is en schakel ze uit als je ze niet gebruikt. Douche wat minder en duik een keer meer in het zwembad van de camping of douche op het strand.

5. Kies voor duurzame transportmiddelen

Als het mogelijk is, kies dan voor duurzame transportmiddelen om naar je kampeerbestemming te komen, zoals een elektrische camper, je kunt fietsen of met het openbaar vervoer.

 

Wist je dat je de dieselcamper ook achter af nog kunt voorzien van een roetfilter. Men spreekt dan over een open roetfilter of retrofit. Hiermee help je het milieu aanzienlijk.

 

Daarnaast is er nog een mogelijkheid om speciale diesel te tanken. Blauwe diesel noemen ze dat ook wel. Blauwe diesel behoort tot de nieuwe generatie duurzame brandstoffen. Maar het is duurder en slechts bij een beperkt aantal tankstations verkrijgbaar. Blauwe diesel heet officieel HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en is gebaseerd op afgewerkte plantaardige oliën, maar er zitten ook dierlijke vetten in.

CamperHomie heeft nog veel meer tips voor je via www.camperhomie.com.

Deel dit bericht

Scroll naar top