Hoe verduurzaam jij jouw camper?

Duurzaamheid, een ontwikkeling die we steeds meer terug zien komen. Van hard cups op festivals tot zonnepanelen in jouw woonwijk, het is overal. Maar hoe verduurzaam je jouw camper? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Water besparen via een toiletsysteem

Je kent het misschien wel: je hebt een (chemisch) toilet in je camper en weet niet wanneer je een plek tegen gaat komen waar je deze kunt legen. Het iNDUS-toiletsysteem zorgt voor meer gemak onderweg en bespaart vloeistof. Dit systeem bestaat uit een vaste ‘zwartwater tank’ onder het chassis.  Een bijbehorende app vertelt je wanneer je de tank moet legen, waardoor je niet onnodig je tank leegt. Dit bespaart je een hoop vloeistof, aangezien je de tank slechts 1 keer per week hoeft te legen.
Ook worden de toiletvloeistoffen automatisch gedoseerd, wat verspilling tegen gaat en ervoor zorgt dat je langer doet met de tank. Met dit systeem wordt het touren niet alleen gemakkelijker, maar ook duurzamer. Neem voor meer informatie over dit waterbesparende systeem een kijkje op de website van Campingtrend

Gasloze camper

Er zijn verschillende manieren om gas te besparen in de camper. Als eerste, hebben we het gebruik van elektrische stroom. In dit geval wordt er alleen nog maar van elektriciteit gebruik gemaakt en is het gebruik van gas verleden tijd.
Dit is te zien in de verwarming die alleen op elektriciteit draait en ingebouwd is in de camper. Dit betekent het einde van sjouwen met gasflessen en biedt ook nog eens meer ruimte in opslag.

Als tweede hebben we de verwarmingsmeubels. Dit zijn meubels waarin warmte elementen zijn verwerkt in het hout. Ook is er bijverwarming aangebracht in de camper op de deurtjes, kastkleppen en badkamerspiegel. Het doel van deze verwarmingsstijl is dat je de camper op de juiste temperatuur brengt met de meubelverwarming en deze op temperatuur behoudt, door middel van de bijverwarming.
Kijk hier voor verdere specificaties over dit verwarmingssysteem.  

Duurzaam koken

Veilig en duurzaam koken kan met behulp van een inductieplaat. Deze optie is wel complexer en iets prijziger dan de standaard gasplaat, maar is ook duurzamer en gemakkelijker! Door deze optie ben je geheel zelfvoorzienend, aangezien je geen externe gasflessen meer nodig hebt om te kunnen koken.
Er een grotere elektra set nodig dan normaal gesproken, maar ook dit brengt voordelen met zich mee. Zo is een lithium accu lichter van gewicht en laadt deze sneller op.
Al met al is deze optie naast duurzaam, ook erg gemakkelijk. Meer informatie over koken op inductie? Bekijk de website van Wanderrebel

 

Op 24, 25 & 26 september 2021 kun je in Evenementenhal Hardenberg alle mogelijkheden ontdekken op het gebied van duurzaamheid! Zien we je op Camperbeurs Hardenberg?

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email