Gek op de weg | Zowel letterlijk als figuurlijk

 “Wat als je leven vrijwel perfect is, maar je alsnog niet gelukkig bent?”
Wij zijn Marc (53), Femke (32), Sam(6), Fien (4) en Jip (ons opgevoerde konijn ook wel “hond” genoemd) en sinds april trekken wij door Europa in onze camper “Bear” om ons te onttrekken uit de dagelijkse sleur en het avontuur als gezin én als individu aan te gaan.

Voorheen woonden wij in Vreeland; mooi huis, grote auto, paarden naast de deur en een goed inkomen. Maar ondanks ons “perfecte leven” waren er moeilijke jaren waarin o.a. Femke depressief werd. Na jaren praten over een grote reis maken, zorgde dit ervoor dat we werkelijk de knoop hebben doorgehakt en ervoor zijn gegaan!
Ons huis was vlot verkocht, de camper aangekocht, het bedrijf van Marc werd tijdelijk overgedragen, we schreven ons uit in NL en na ruim een halfjaar konden we eindelijk beginnen aan ons avontuur!

Onze reis tot nu toe
“Dit hadden we veel eerder moeten doen!” was het antwoord dat ik kreeg toen ik Marc vroeg wat hij tot dusverre van onze reis vond. De ruimte, de vrijheid, het tijdloze, het los zijn van de huidige maatschappij, weg van alle verplichtingen; het blijkt voor ons gezin uitstekend te werken!

De eerste weken hadden we echt nodig om te “ont-stressen” én om een ritme te vinden dat voor het hele gezin werkt. Ons reistempo ligt laag, we rijden minimaal om de dag en dan maximaal drie á vier uur. We parkeren vaak de camper voor een stadje of dorpje en fietsen vervolgens richting het centrum of naar andere bezienswaardigheden. We besparen hier parkeerkosten mee en we hebben meer bewegingsvrijheid aangezien je met de fietsen vrijwel overal kan komen. Ook overnachten we soms op “wildplekken” of campings.

Onze reisplannen
We zijn ondertussen al in Slovenië, Kroatië, Montenegro en Albanië geweest en we verwachten begin juni de ferry te nemen naar Italië. Na een paar weken in Italië willen we vrijwel direct doorrijden richting Scandinavië om daar de zomermaanden door te brengen. Ook zullen we daar onze vrienden ontmoeten en een paar dagen (of weken, ligt eraan hoe lief we elkaar nog vinden ;-)) samen doorbrengen. In september worden we in Nederland verwacht op de bruiloft van mijn broer en zullen we daar een week verblijven. Wat we daarna precies gaan doen weten we nog niet.. Misschien terug richting de Balkan? Of eiland hoppen bij de Griekse kust? Of misschien rijden we wel naar Zwitserland, Frankrijk en Spanje om vervolgens te overwinteren in Portugal? Niets staat vast en dat is juist hetgeen waar we ook behoefte aan hebben. In alle rust kunnen doen en laten wat we willen, zonder aan tijd gebonden te zijn!

Wat valt tegen?
• Chemisch toilet legen (gelukkig is dat de taak van Marc ;-))
• De bereikbaarheid van sommige camperplekken (met 9m lang en 3,2m hoog is niet alles geschikt)
• Het afstapje van de camper waardoor Femke haar enkel brak en beide enkelbanden scheurde..)
• De prijs van de diesel! (maar dat geldt denk ik voor iedereen op dit moment ;-))


Wat valt mee?

• Het rijden met de camper én aanhanger
• De hoeveelheid was per week! Máár één machine i.p.v. de vijf machines die ik voorheen altijd had.
• De flexibiliteit en aanpassingsvermogen van de kinderen (en Jip)
• Het 24/7 onafgebroken samen zijn! (op een paar momenten na natuurlijk..)
• Poepen op een openbaar toilet (leek mij vreselijk en dan vooral om met een toiletrol te sjouwen..)

Musthaves met Kinderen
Behalve de standaard dingen zoals kleding, hoedjes, zwemspullen, tekenspullen en lievelingsspeelgoed, zijn wij heel blij met de volgende dingen die we hebben meegenomen:
• E-bikes: Met twee kinderen achterop, Jip voorop en nog een rugzak, is een e-bike echt heel fijn! Wij rijden elke berg op en af en zien zo veel meer van de omgeving zonder dat we adem te kort komen bij een klim van 18%.. (En ja, die zijn er veel!)
• Steps: Wij hebben voor allebei de kinderen een step aangeschaft (je-weet-wel, zo’n hippe step met twee wieltjes aan de voorkant) en nemen deze mee als we een stad in duiken. De kids gaan een stuk sneller en ze zeuren ook een stuk minder 😉
• Kaart van Europa: Zodat ze weten waar we zijn en waar we heen gaan. Vooral voor Sam is dit interessant én leerzaam.
• Snorkels & duikbrillen: Niets zo leuk als samen met de kinderen de onderwaterwereld ontdekken én meteen de zwemvaardigheid verbeteren!
• Lego: Want wie kan er zonder!?

Top 5 tot nu toe
1. Camp Spik. Slovenië: Niet zo zeer de camping, maar de plek! Prachtig fietspad van een oude treinrails van ruim 30 kilometer lang. Van Lake Jasna tot voorbij de Pericnik waterval!
2. Trogir, Kroatië: Prachtige oude stad en op het schiereiland Ciovi heb je een prachtige parkeerplek aan de zee. (Inclusief dolfijnen spotten!)
3. Kasteel Morosini-Grmani, Svetcincenat, Kroatië: Super leuk voor kinderen met een interactief en virtueel museum in het kasteel.
4. Camping PodKraj, Montenegro: De leukste familie, prachtige plek en midden in de natuur!
5. Komani Lake, Albanië: In één woord; schitterend!

Meer lezen over de avonturen van Marc, Femke, Sam, Fien en Jip? Dat kan op de website www.gekopdeweg.nl.

 

Altijd op de hoogte zijn van de Camperavonturen van dit avontuurlijke gezin? Volg dan het ‘Gekopdeweg’ account op YouTube, Facebook of Instagram!

Deel dit bericht

Scroll naar top